10 jun 2010
Gitaar leren spelen (voor beginners)
Leer jezelf gitaar spelen
Heb je altijd al gitaar willen leren spelen, maar weet je niet waar je moet beginnen?Wil je jezelf leren om je favoriete liedjes te begeleiden op de gitaar?
Zo moeilijk is gitaar spelen niet! Zeker niet als je gebruik maakt van de handige websites en de tips in dit artikel.
Hoe houd je de gitaar vast?
Je legt de gitaar over je rechter dijbeen en zo dat de hals van de gitaar, vanuit de speler gezien, naar links wijst. De duim van je linkerhand houd je achter de hals en de vingers van je linkerhand houd je aan de kant van het fretboard (waar de vakjes zitten) en deze gebruik je om vakjes op snaren in te drukken en akkoordgrepen te pakken.Akkoorden en de linkerhand
Een akkoord is een greep. Dat wil zeggen dat er meerdere snaren tegelijk klinken. Vaak alle zes snaren van de gitaar tegelijk of de hoogste vijf, maar soms ook slechts 4 snaren. De beginnersgrepen bestaan meestal uit een combinatie van open snaren (snaren waarop geen vakje is ingedrukt), en snaren waarop je met je verschillende vingers vakjes indrukt. Als je een paar van deze basis akkoordgrepen leert, kun je al gauw met veel liedjes meespelen.De rechterhand speelt het slagje (ritme)
Als je jezelf begeleidt met akkoorden, dan gebruik je je rechter hand voor het zogenaamd 'slagje'. Een slagje is het ritme waarmee je de snaren aanslaat. Kenmerkend voor akkoorden spelen is dat je, in tegenstelling tot het spelen van melodieën waarbij je slechts één noot en snaar tegelijk aanslaat, de vingers van je rechter hand (de slag-hand) over alle snaren van het akkoord beweegt om alle noten van de akkoordgreep te laten klinken. Je houdt bij het spelen van akkoorden dus een tijdje dezelfde greep aan met je linkerhand, terwijl je met je rechterhand de snaren ritmisch aanslaat totdat het tijd is om van akkoord te wisselen. Dan gaat je rechterhand door met het spelen van het ritme, maar wisselt je linkerhand naar de nieuwe akkoordgreep.Akkoordenschema's
Van practisch alle enigzins bekende nummers zijn zogenaamde akkoordenschema's te vinden op het internet. Een akkoordenschema wil zeggen dat je de tekst van het nummer ziet staan en boven sommige woorden een akkoordnaam, zoals bijvoorbeeld Em, B, C#, G etc.In het bovenstaande voorbeeld zie je bijvoorbeeld boven de lettergreep "di" begonnen wordt met een G akkoord (greep). Het akkoord G wordt aangehouden tot en met "goes", dat op het woord "on" het akkoord Bm klinkt, en op "bra" het akkoord Em. Dus het komt er op neer dat een akkoord wordt aangehouden totdat je een nieuw akkoord tegenkomt.
Hoe pak je de akkoordgrepen en waar vind je een overzicht?
Er zijn veel goede 'chord finders' (akkoordenvinders) te vinden op het Internet. Dat zijn sites waar je (gratis) makkelijk een greep die je nog niet kent kunt invoeren. De site laat dan zien hoe de bijbehorende akkoordgreep op de gitaarhals er uit ziet. Een goed voorbeeld van een website met duidelijke akkoordenvinders is: chordfind.comJe ziet hierboven een voorbeeld van het akkoord C. De dikste snaar komt overeen met de dikste snaar van je gitaar. Dat is de snaar die het dichtst bij je neus zit. De rode rondjes geven aan waar je je vingers van je linker hand ziet. De cijfertjes geven aan om het hoeveelste vakje het gaat. Bij de gitaar tel je de vakjes, vanuit de speler gezien, van links naar rechts. Dus een open snaar kan je zien als 'vakje 0', het eerste vakje rechts daarvan als vakje 1, enzovoort.
Het kruisje op de dikste snaar geeft aan dat deze snaar niet meedoet bij dit akkoord en dus ook niet door de rechterhand dient te worden aangeslagen. De twee rode rondjes die links van het eerste vakje staan, ter hoogte van het beige gekleurde balkje, geven aan dat op de snaren in kwestie geen vakjes hoeven worden ingedrukt. De g en de dunne e snaar zijn bij deze greep dus zgn. 'open snaren'. Bij dit greepje dien je dus drie vingers neer te zetten, namelijk op de A snaar (de op één na dikste snaar) druk je het derde vakje in (met je ringvinger), op de volgende snaar (de D snaar), druk je het tweede vakje in, dan is de volgende snaar (G snaar) een open snaar waar je dus geen vakjes indrukt. Op de daarop volgende snaar (B snaar) wordt het eerste vakje ingedrukt en de dunne e snaar is bij dit greepje wederom een open snaar.
Zo kun je alle voor een nummer benodigde akkoordgrepen opzoeken en leren. Aan het begin is het even stoeien met je vingers maar oefening baart al snel kunst!